Virkad klocka från gammal duk / Crochet clock from old doily

Efter ha gjort de två klockor som jag gav till mina barnbarn och som jag skrev om här, ville jag även ha en själv! I mina gamla gömmor hittade jag en gammal virkad duk som jag inte använder (och som jag inte gjort själv) som var perfekt som klocka, eftersom den var uppbyggd av 12 lika mönsterdelar!

After having made the two watches that I gave to my grandchildren and I wrote about here , I wanted to also have one myself! In my old stash I found a crocheted old doily that I don’t use (and which I haven’t done myself) that was perfect to use for a watch, as it was composed of 12 equally pattern pieces!

Crochet clock by Annie's Granny Design

Blommorna hade jag virkat sedan förut, och de har bara legat och väntat på att få användas till någonting. Det var roligt att kunna variera blommorna på klockan, så att inte två är likadana.

Jag bad min gubbe att göra en rund skiva av masonit, och borra ett hål i mitten för urverket. Han är mycket bra att ibland!
En liten stuvbit av ett tyg som kontrasterade bra mot den vita duken hittade jag på vår lokala tygaffär för en billig peng, 16 kronor tror jag att jag fick betala.

The flowers I had crocheted before , and they’ve just been laying around waiting to be used for something. It was fun to be able to vary the flowers on the clock, so that no two are alike.

I asked my hubby to do a make me a round masonite board, and drill a hole in the center of it to make room for the movement. He is great to have around sometimes!
A small piece of scrap fabric that contrasted well against the white doily I found at our local fabric store for a cheap price, I don’t think I paid more than SEK 16.  

Jag klippte ut en rund bit av tyget med masonitskivan som mall, men lade till ett par centimeter extra tyg runtom. Därefter sydde jag fast de virkade blommorna på duken och sydde fast duken på tyget med små stygn på jämna mellanrum. Tyget limmade jag fast på masonitskivan, jag strök lim ett par centimeter på baksidan också och vek över tyget. Sist limmade jag fast en rund kartongbit som var en centimeter mindre än skivan på baksidan så att det täckte över tyget så att även baksidan såg snygg ut. Sist monterade jag dit urverket, som fick en blomma på sekundvisaren!

I cut out a round piece of the fabric using the masonite board as a template, but added a couple of extra centimeter fabric around. Then I sewed the crochet flowers onto the doily and the doily onto the fabric with small stitches at regular intervals. The fabric I glued onto the masonite board, I stroked glue a couple of centimeters at the back and folded over the fabric. Next I glued onto the back a round piece of cardboard that was one centimeter smaller than the clock so that it covered over the fabric, making also the back of the watch looking neat. Last, I mounted the clockwork, which got a flower on the second hand!

Crochet clock by Annie's Granny Design viewed sideways

Crochet clock flowers by Annie's Granny Design

This entry was posted in Blommor, Clocks, Crochet, Flowers, Klockor, Virkat and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Virkad klocka från gammal duk / Crochet clock from old doily

 1. Åh, vilken fin klocka! Och vilken bra idé för att visa upp vackra virkade dukar!

  • Anita says:

   Tack Åsa! Jag tycker själv att det är roligt när fina gamla handarbeten kan få ett nytt liv istället för att ligga osedda i byrålådor!

 2. Really original! You’ve done a good job.

 3. Monika says:

  Jättefin klocka. Jag hamnade jag nyss i Matt’s blogg och såg hans otroligt färgglada blommiga klocka, och nu här din fina pastell. Jag har länge tänkte göra nån klocka, har haft ett urverk liggande minst ett år, och har också tänkt göra något med en duk. Att kombinera på det här sättet är ju det ultimata 🙂

  • Anita says:

   Hej Monika! Roligt att du tycker om klockan! Matt’s blogg var den som inspirerade mig också till att göra virkade klockor. Det vore jättekul att se hur din blir när den är klar! /Anita

 4. Gun says:

  Brilliant idé!!! Tack för att du visar den underbara klockan!

 5. Pingback: Virkat loppisfynd – Crochet flea market bargain |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *