Page_in_English
English

Små miniatyrnallar är otroligt roliga att göra, det utvecklar sig snart till en riktig passion! De första gjorda jag redan på 70-talet efter ett mönster som fanns i magasinet Sticka Virka Sy Nr 61 från Marks. Redan då fanns det virkade amigurumi, fast inget visste då att det hette så. Det mönstret var för en nalle som inte kunde röra armar eller ben.

Jag fick se fler av dessa söta små nallar på nätet och köpte ett virkmönster av Berta Hesen-Minten från Nederländerna, se hennes hemsida ThReAdTeDs. Mönstret är på engelska, men ändå lätt att förstå då det har utförliga instruktioner och bra bilder. 

De första försöken slog inte så väl ut, men efterhand så gick det bättre och bättre. Övning ger färdighet. Sedan tyckte jag åtminstone själv att de började bli lite bättre, eller åtminstone sötare…

Nallarna är små, oftast inte större än 5-7 cm långa när dom står upp.

Om du skulle vilja prova att göra några sådana här själv, finns det flera mönster på nätet som är gratis. Några av dessa har den generösa designern Sue Pendleton gjort, och du kan ladda ner dem gratis från Ravelry. Är du inte medlem där, så bli det! Där finns det massor med bra mönster!

Och sedan kom den som jag blev så nöjd med att hon fick vara med i min i rubrikbilden på min blog. Och på den vägen är det

Det här var ett försök att återskapa Alice i underlandet och den stressade kaninen, men då förstås med Alice i skepnaden av en björn.

Zeb och Tigris gjorde jag i present åt en mycket kär person.

På nallen med gula kläder är kläder, stövlar och paraply är min egen design, medan själva nallen är gjord efter Berta Hesen-Mintens mönster. Kläderna och stövlarna är avtagbara, jackan har små fickor fram och knappar med knapphål. Hunden är ett helt eget påhitt, kroppen är stickad medan huvud och ben är virkade.

Gruppen ThreadAnimals hade en tävling 2008 som gick ut på att alla medlemmar skulle virka en nalle och en docka från samma mönster, som Berta Hesen-Minten gjort. Uppslutningen var rekordstor, säkert över 100 bidrag. Min skapelse vann tredje pris, en nalle-virknål i brons! (Jodå, jag är mallig!)

crochet bunny, design by Joanne Noel

Lilla kaninen här är gjord för ThreadAnimals tävling HOPP 2011, där alla som deltar virkar en kanin från samma mönster, som Joanne Noel har gjort och gratis delade med sig av. Jag hade turen att vinna delat första pris med den här! Se Joannes blog här: Bayou Bears

 …och så vidare. Det är väl ett hundratal redan och fler lär det bli.

Det är så kul att virka inte bara små nallar utan också dockor! Jag blir aldrig för gammal för dockor 🙂

Mini Free Spirit:

Mönstret till de här dockorna är gjord av den mycket talangfulla, produktiva och generösa Beth Webber från Indiana, USA. Hon gör inte bara dockmönster utan även dockkläder, hus, möbler och mycket mer.

Hon har massor av gratis mönster på både dockor och dockkläder, se hennes blog  By Hook, By Hand.

Den gröna klänningen är virkad av garnet DUNE från SIRDAR.

De här klänningarna är egentligen mönster på virkade dukar som jag har anpassat. Den till höger är broderad med blommor och blad i rosa och grönt.

Dessa är virkade i bomullsgarn 8/4 och virknål Boye number 8 (1,5 mm). Jag använder en mindre virknål än vad som rekommenderas för garnet eftersom jag vill att virkningen ska bli så tät att stoppningen inte syns mellan maskorna. Armen och benen innehåller piprensare så de kan böjas. Dock inte alltför många gånger, då kommer piprensaren till slut att gå av. Fast å andra sidan är det här ju inte några dockor som man leker mycket med. Om man gör dessa till små barn, uteslut piprensarna.

Ögonen är 4mm knappögon. Kläderna är för det mesta min egen design.

Så här små är de egentligen…


Comments

Virkat — 4 Comments

  1. Hej! Skulle gärna vilja ha mönster på flicktrollet och din lilla kanin med blomma. Jag såg att du nämnde ngn sida man kan inte hitta den! Så inspirerande och roligt att se allt du gjort!
    Mvh Jenni Gustafsson

    • Hej Jenni! Mönstret till Trollet finns att köpa i min Etsy shop, här. Mönstret till ett kaninen med blomma och även den rosa kaninen hittar du på min sida med gratismönster, här. Hoppas du hittar det du söker! /Anita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>