Page-in-English

Frivolitet är ett spetsarbete, som består av vänster- och högerknutar utförda med hjälp av den skyttel på vilket garnet är upplindat. Ett mellanrum mellan knutarna bildar små picoter, som används både som dekoration och för att sammanfoga olika delar med varandra.
Eftersom man knyter knutar är det inte ett förlåtande handarbete. Har man gjort fel är det besvärligt att “repa upp”. Ibland finns det inget annat att göra än att klippa av tråden och försöka reparera eller göra om från början.
Trots det, så tycker jag att det är så fantastiskt roligt att jag aldrig kommer att sluta att vilja slå frivoliteter.

Textilläraren Ingrid Sturesson har gjort flera filmer som visar hur man slår frivoliteter. Du hittar dessa här på Folkbildningsnätet. På sidan till höger finns länkar till pdf-dokument som beskriver de olika momenten.

Det finns många andra internetsidor också som beskriver hur man gör, men de flesta är på engelska. Några av mina favoriter är filmerna från Frivole (Joelle Paulson), och från Georgia Seitz som alla är mycket bra. 

Skyttlar finns i flera olika varianter och material.
De finns i plast, metall, ben och trä. En del är underbart vackra små konstföremål, en del sköna att hålla i och arbeta med, medan andra är kalla, hårda och inte så roliga.

Dessa skyttlar av plast duger alldeles utmärkt, och det var en sådan här som jag använde när jag först lärde mig slå frivoliteter.

Skytteln med en liten spets fram är min favorit! Spetsen längst fram kan användas istället för virknål för att ansluta picoter med varandra. Dessa är också räfflade i mitten, vilket gör att man inte tappar dem lika lätt.

Skytteln i sköldpaddsimiterad plast är inte dum den heller, mjuk och skön att hålla i. 

Skytteln i grå plast med virknål längs fram har en utbytar spole. Den går ganska bra att använda efter att man vant sig vid virknålen. I början fastnar den i allt hela tiden. Spolen är bra, eftersom man kan byta tråd utan att behöva mata på tråd på en ny skyttel. Samma skyttel kan användas för flera arbeten. Är man lite listig kan man märka spolarna också så att man vet vilket garn det är som man lindat på den. De finns dessutom i olika färger.
Den andra likartade skytteln i metall  är inget jag rekommenderar. Kall, hård och vass att hålla i. Ingen favorit direkt.

Sedan finns det ju skyttlar så vackra att de nästan är för fina för att använda!

Jag ärvde en del antika skyttlar av min far, som också var den som lärde mig slå frivoliteter. Han hade en skyttel av ben, en av trä med vacker bemålning även om den är lite avskavd nu av flitig användning, och en i sköldpadd med inläggning av pärlemor.

Dessa tre vackra skyttlar har jag köpt från LaCosette (Joelle Paulson) på Etsy. De var en present till mig själv! Hon gör så fantastiskt vackra skyttlar, att jag bara vill ha alla hon gör! 

Den här skytteln köpte jag från LacyLife  (Cigdem Yerli), kattmänniska som jag är måste jag ju bara ha en med en katt på! 

Kärt barn har många namn!
Det här heter frivoliteter på andra språk:

Danska – orkis
Engelska – tatting
Estländska – süstikpitsi, süstikpits
Finska – frivoliteetti, sukkulapitsi, käpyily
Franska – frivolité
Grekiska – πλέξιμο δαντέλας
Indonesiska – perendaan
Italienska – chiacchierino
Japanska – タティングレース
Kinesiska – 梭子蕾絲
Koreanska – 태팅
Nederländska/Dutch – frivolité, frivolitet
Norska/Norwegian – nuperelle
Polska/Polish – frywolitki, frywolitka
Ryska/Russian – фриволите
Spanska/Spanish – frivolité
Svenska/Swedish – frivolitet
Tjeckiska/Czech – frivolitky
Turkiska – mekik oyasi
Tyska/German – occhi, schiffchenarbeit, schiffchenspitze, frivolität
Ungerska/Hungarian – frivolitás, hajócsipke


Comments

Frivolitet — 13 Comments

 1. Hej! Jag har via Tradera lyckats få tag på mönster! Min farmor gjorde detta när jag var liten och nu VILL jag lära mig! Men vad köper jag för skyttel som nybörjare. Förstår ingenting:). Behöver jag någon med kort? För att göra picoter? Eller räcker det med en enkel i plast? Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Eva Ryding

  • Vad roligt att du vill lära dig frivoliteter! Det går alldeles utmärkt med en vanlig enkel plastskyttel, det var vad jag använde när jag lärde mig och sedan använt i många år. Picoter gör man genom att göra en dubbelknut lite längre ifrån en annan dubbelknut, så för det behöver du inget särskilt. Vad du kan behöva också är en virknål. Det finns många bra filmer på YouTube som visar hur man gör. Sök på “Tatting tutorial for beginners”. Lycka till!

 2. Hej!
  Jag har precis upptäckt frivoliteter, och det är ju hur vackert som helst. Jag skulle vilja använda det när jag gör smycken. Nu undrar jag bara var man kan hitta skyttlar.
  Tack på förhand!
  Linda

  • Hej Linda! Kul att du upptäckt frivoliteter, det är verkligen jätteroligt att hålla på med! Det kan vara svårt att hitta skyttlar i affärer. Jag har hittat några på mässor, t.ex. Syfestivalen i Stockholm. Annars köper jag mina utomlands, senast köpte jag från Roseground supplies i England. Lycka till!

 3. i would like to purchase your Tatted Peacock. I have a elderly friend that loves peacocks an asked if I could tat her one an she gave me a picture of your Peacock. How can I get the pattern to this beautiful Peacock.

  • Dear Emma, I am so pleased that you and your friend likes my peacock! Unfortunately there is no pattern, and the peacock itself is not for sale. It is a on-of-a-kind free form creation: needle felting, crochet, knitting, embroidery and tatting put together into one piece. Given time, I could try to explain how it was made. When I do, I will contact you! /Anita

 4. Do you have the pattern for Mary Konior’s design 54. It is a cross. I want to make it but have been unable to find the pattern anywhere. Please help me. Thank you.

  • Hi Leonor! The pattern is from a book by Mary Konior called “Tatting with Visual Patterns”. It is sadly out of print, but you might find it at Amazon or Ebay. I borrowed a copy from the local library, maybe you can find it there. I have tatted many of the patterns in the book over and over again, so it is a must-have book if you can find it at a reasonable price! /Anita

 5. Hej!
  Vilka jättefina bokmärken du har “frivolitetat”!
  Nu har jag bara två frågor:
  Hur gör du “snodden” mellan själva bokmärket och den övre delen, till exempel en tofs eller ett mindre hjärta?
  Var hittar du garn att beställa i olika färger? Jag har googlat runt, både på svenska och utländska sidor, och sökt efter DMC-garner, Coronet Special, men det verkar bara finnas i vitt och ecru…
  Tacksam för svar!

  • Tack, kul att du gillar mina bokmärken!
   “Snodden” gör jag vanligtvis genom s.k. zig-zag knutar. Zig-zag görs genom att man växelvis gör en dubbelknut med sträckt och osträckt tråd. Det finns utmärkta filmer från YouTube som du kan titta på:
   * Karen Cabrera – Frivolite tatting lesson 52 https://www.youtube.com/watch?v=FMp6kr0YOAQ
   * Mark Mayers – ZigZag chain https://youtu.be/XK2DkJYee5E

   Du har rätt i att det kan vara svårt att hitta färgat DMC tunnare garn. Jag brukar hålla utkik på Tradera, både efter DMC och Mölnlycke (eller Silvia som den ibland kallas). Dock inte pärlgarn, det fungerar inte. Det finns också DMC Cebelia i färg ibland i storlek 10-30. Annars är det Lizbeth som du ska köpa. Det garnet finns i en mängd färger och grovlekar, bl.a. här https://www.hhtatting.com/lizbeth-thread.cfm

   Hoppas du hittar den färg du vill ha! /Anita

 6. Hej! Är sugen på att ta upp det gamla hantverket igen. Har lärt mig det i yngre dagar och skulle gärna vilja veta var man kan få tag i mönster. Skulle gärna ha tag i nyare mönster och tips. Har blivit ensam så jag har all tid i världen att börja igen.MVH/Inga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *